Museum Nienoord activiteiten

Gepubliceerd op: 29 april 2022

Onderstaand vind je een overzicht van alle activiteiten en tentoonstellingen bij Museum Nienoord in Leek.

In de noordelijke tuinhal:
Tot en met 22 mei 2022: de expositie “Nico Koster ontmoet Karel Appel” over de bijzondere band tussen de bekende fotograaf en de bekende kunstenaar.
Bij deze tentoonstelling is een fraai boek verkrijgbaar in de Museumshop.
Vanaf 1 juni: de bijzondere zomertentoonstelling met origineel werk van schilder/illustrator Anton Pieck.

In de zuidelijke tuinhal:
De (mede door corona voortgezette) jubileum-opstelling van rijtuigen en voorwerpen uit het museum met een bijzonder verhaal: 60 jaar Nationaal Rijtuigmuseum: “Een leven vol Rijtuigen” loopt bijna ten einde.
De nieuwe tentoonstelling “Koetsen en Kastelen” begint op 20 mei.

In de borg:
De andere Gouden Eeuw van Occa Ripperda
Een tentoonstelling die is gewijd aan het leven van Occa Johanna Ripperda (1619-1686).
Deze tot voor kort onbekende adellijke vrouw werd geboren in Farmsum. Zij had een bereisd leven dat eindigde in Stockholm, waar zij een hoge functie aan het koninklijke hof be­kleed­de. Haar boeiende levensloop maakt haar bij uitstek geschikt om de onbekende kanten van de schijnbaar overbekende Gouden Eeuw aan een groot publiek voor te stellen en te laten beleven. Occa Ripperda was een vrouw van het Groninger platteland, opgegroeid in een cultureel ontwikkeld regionaal en internationaal milieu. Zij stond gedurende haar leven in contact met het hofleven van stadhouders, graven en koningen – allemaal aspecten die in het traditionele Hollandse burgerlijke beeld van de Gouden Eeuw onderbelicht blijven. Met Occa Ripperda als gids kunnen bezoekers door de ogen van een vrouw uit de 17de eeuw zien dat cultuur en dagelijks leven op Groninger borgen veel rijker en verrassender is dan wij denken.

‘Wie niet weg is, is gezien’, onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Daarbij helpen hun spullen je de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Het project is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen mogen gratis naar binnen. Individuele bezoekers kunnen zich melden bij de kassa, waarna ze door een medewerker van het museum naar de borgzolder worden begeleid. Rondleidingen met een gids uitsluitend na aanmelding. 

De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.

ACTIVITEITEN
Wijzigingen voorbehouden
– doorlopend: Project Bitterzoet Erfgoed; sporen van het koloniaal verleden in de provincie Groningen Lees meer
– elke laatste zondag van de maand: Familierondleidingen Lees meer
– zondag 1 mei, 14.00 uur: Kinderworkshop “Geluiden op de trap” Lees meer
– zaterdag 2 juli: Koetsentocht door het oostelijk deel van het Westerkwartier met een flinke rij deelnemende rijtuigen. De tocht gaat globaal vanaf Nienoord via Tolbert, Niebert en Nuis naar Boerakker en daarna via Tolbert door Leek met afsluitend een defilé op de Dam in het centrum.
– zaterdag 10 september: Open Monumentendag
– zondag 11 september: Nationale draaiorgeldag
– zaterdag 17 september: Cultuurfestival WesterkwARTier
– zaterdag 8 en zondag 9 oktober: Kunst op Nienoord
– vrijdag 14 oktober: viering 350 jaar Groningens ontzet [1672]
– eind november: Open Depotdag